Wie is Freya?

Ik ben een vrolijk gevoelig mens met grote interesse in anderen. Ik heb zelf ervaren hoe het is om niet in balans te zijn en hoe hard je soms moet werken om daar doorheen te komen. Op zo’n moment heb je iemand nodig die zonder oordeel naar je luistert, de juiste vragen stelt en je uitdaagt om het anders aan te gaan pakken. Met mijn levenservaring, werkervaring en coachopleidingen kan ik zo iemand voor je zijn.

Werkervaring

Tijdens de lerarenopleiding biologie kwam ik al snel tot de conclusie dat het pedagogische deel van de opleiding me het meest aansprak. Leerlingen die net iets meer nodig hadden dan het regulier aanbod, hen begeleiden, daar ging mijn hart harder van kloppen.

Na stages op havo, mavo en vmbo niveau belandde ik in het praktijkonderwijs. Wat een prachtige doelgroep. Ik deed daar in de loop van de jaren van alles, was juf, mentor, stagebegeleider en later ook leidinggevende. Alles met het doel om iedere individuele leerling datgene te bieden om een zo kansrijke toekomst tegemoet te gaan. Als leidinggevende ben ik, na bijna 10 jaar praktijkonderwijs, overgestapt naar het voortgezet speciaal onderwijs.

Ik ontwikkelde me steeds meer op het gebied van het individueel begeleiden van collega’s en leerlingen. Omdat ik dit toch het interessantste deel van mijn werk vond heb ik me daar ook specifiek in laten scholen. Met de expertise die ik toen opdeed ben ik ook medewerkers buiten mijn eigen team gaan begeleiden.

Ik ben gestopt met leidinggeven, het was niet meer passend bij wie ik, door alle veranderingen, geworden was. Ik stapte over naar een andere baan. Een baan waarin ik het begeleiden van jongeren en volwassenen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal zetten. Dit doe ik nu al enkele jaren met veel plezier.

Dat ik nu ook vanuit mijn eigen praktijk, in mijn eigen regio, mensen mag begeleiden maakt me trots.

Logo
Logo
Logo

Opleiding

Na mijn lerarenopleiding heb ik diverse management-trainingen gedaan die mij in ontwikkeling brachten.

Maar ook scholing  in het kader van verzuimbegeleiding, video interactiebegeleiding, agile werken, gesprekstechnieken, diverse workshops over gedrag, transformatie en communicatie hebben bijgedragen aan wie ik nu ben. Door mijn coach opleidingen bij de Coach Academy International te Naarden heb ik ervaren hoe krachtig coachen kan zijn en hoe noodzakelijk het is dat ieder mens zich kan ontwikkelen, als mens en als professional. Voor meer informatie over mijn coachopleiding zie Coachopleidingen Freya

Sterker door verandering

Verandering

Keer op keer was er wel iets wat veranderde in mijn leven. Altijd lukt het me daar vrij eenvoudig weer een ‘twist’ aan te geven, ik leerde mezelf wat beter kennen en ging door. Zo ben ik vroeg het huis uit gegaan, meerdere malen veranderd van woonplaats en liep een langdurige relatie op nare wijze op de klippen.

De echt grote verandering in mijn leven is ontstaan na het verlies van onze zoon Joshua en de geboorte van Jim en Anna.  Het grote gevoel van liefde voor hen, de diepe angst en pijn die ik voelde na het verlies, het prachtige maar oh zo ingewikkelde moederschap. Het heeft me tot een ander, sterker mens gemaakt.

Sterker

Het leven heeft mij uitgenodigd met mezelf te worstelen. Simpelweg door verandering, groot geluk maar ook verlies, angst en tegenslag op mijn pad te brengen. Het heeft me de nodige tijd gekost, lichamelijke klachten, boze buien en heel veel verdriet. Ik ben me meer bewust geworden dat ik de regie mag voeren over mijn leven. Dat daar leiderschap, moed en veerkracht voor nodig zijn. Ik (h)erken meer dan eerder mijn krachten en mijn kwetsbare kanten. Alles is anders dan ooit tevoren en ik kan nu zeggen ‘dat is goed’.  Het leven is nog steeds niet altijd makkelijk, maar het gevoel van (veer)kracht overheerst. 

Ik voel me een rijk mens met mijn lieve man, 2 prachtige kinderen aan mijn hand en een derde ook aanwezig in mijn hart. Lieve mensen om mij heen, een prachtige woonplek en een fijne werkplek.

En de vlam om mensen bij een zelfde proces te ondersteunen wordt steeds groter. Ook dat maakt mij gelukkig.

Sterker door verandering, het kan, ik weet het! Ik geef het graag door!

Visie

Mijn visie op coachen

Mijn visie op coachen is een visie die in ontwikkeling is. Een leven lang leren is op mij van toepassing en mijn ideeën scherpen zich steeds verder aan.

Alles om te ontwikkelen heb je al in je.
De basis voor hoe ik tegen coachen aan kijk is gelegd door Loek Oudeman. Zijn visie op mensen en hun ontwikkeling hebben mij geraakt. Er ontstonden woorden voor datgene wat ik in het onderwijs dagelijks meemaakte. Zijn visie; Alles om te ontwikkelen heb je al in je. Het is enkel nog een kwestie van ontdekken. Een mooie zin die Loek daarvoor gebruikt is ‘je potentieel wakker kussen’. In dit proces een rol mogen spelen is prachtig.

Zonder oordeel, met oprechte interesse.
Een man waarbij ik van zijn boeken en artikelen het gevoel kreeg ‘thuis’ te komen is Carl Rogers. Hij gelooft met overtuiging in het menselijk vermogen om te ontwikkelen en te ontplooien. Zijn visie is dat deze vermogens vooral tot bloei komen als de cliënt onvoorwaardelijk positief benaderd word. Begeleiding die bestaat uit oprechte interesse, zonder oordeel en volledig aanwezig zijn bij de ander.

Rogers heeft in zijn werk gezien hoeveel van onze pijn voortkomt uit het idee dat mensen niet van ons houden als we onze ware ik laten zien. Maar zoals ik inmiddels ook weet, juist het stoppen van je gedragen zoals een ander wellicht van je verwacht, maakt dat je onvoorwaardelijk van jezelf kan gaan houden.

Posttraumatische groei.
En dan, posttraumatische groei. PTG  gaat uit van de gedachte dat moeilijke tijden je levensloop positief kunnen veranderen. Greet Vonk maakte mij hiermee bekend, ze schreef er een prachtig boek over. Het gaf woorden aan mijn eigen proces en aan de begeleiding die ik cliënten in mijn werk bood. 

Ik verdiepte mij hier verder in door het gedachtengoed van Edith Eger te bestuderen. Eén van haar zinnen is me altijd bijgebleven ‘Depressie is het tegenovergestelde van expressie’. Oftewel wat je uit maakt je niet ziek. Maar juist datgene wat je verzwijgt, voor jezelf houd is wat je ziek of ongelukkig maakt.

Positieve mindset
Om schadelijk of zelfondermijnend gedrag te veranderen is zicht krijgen op je gedachten en gevoelens van belang. In de cognitieve gedragstherapie gaat men er vanuit dat onze gedachten onze gevoelens en gedrag creëren. Michael Pilzarzick gaat nog een stap verder, ‘je bent zoals je denkt’. Zijn kijk op mindset is van grote invloed geweest op mijn persoonlijk leven. In mijn werk richt ik me dan ook op het laten ontstaan van positieve overtuigingen en gedachten ipv negatieve.

Wat zeggen anderen over Freya?

Je gaat echt anders naar zaken kijken.​

Freya is empatisch, vraagt door en is in staat een probleem helemaal ‘uit te kauwen’ zodat je echt anders naar zaken gaat kijken.

Luisterend oor, krachtige feedback.​

In de afgelopen jaren ben ik regelmatig in gesprek gegaan met Freya om te kijken
waar ik in mijn werk sta en wat mij beweegt om het mooie vak van schoolleider
voort te zetten.
Freya is een kei in het benoemen waar het ‘aandachtpunt’ ligt, en vooral ook om bij jezelf naar na boven te halen wat jou sterker maakt, haar kreet is; sterker door
verandering. Ik geloof daar in, maar het klinkt eenvoudiger dan het is. Echter door
de vragen die Freya stelt, het luisteren oor en de krachtige feedback is het voor mij iedere keer weer duidelijk waar ik voor kies en waarom.